sigmacoatings.pl

blog budowlany

Antybiotyki w drobiu a brak możliwości leczenia ludzi
Pozostałe

Antybiotyki w drobiu a brak możliwości leczenia ludzi

Antybiotyki powszechnie stosowane są w hodowli drobiu. Nowoczesne trendy, związane z rozwojem wiedzy i świadomości społecznej, kierują się w stronę ograniczenia takiego procederu. Nie zmienia to jednak tego, że przez wiele lat środki takie były zdecydowanie nadużywane, prowadząc tym samym do rozprzestrzeniania oporności wśród bakterii.

Dlaczego w hodowli zwierząt zaczęto stosować antybiotyki?

Początki stosowania antybiotyków w hodowli drobiu łączą się przede wszystkim z dodatkowymi korzyściami finansowymi dla hodowców (więcej informacji). Stosowane jako stymulatory wzrostu, znacząco zwiększały przyrost masy ciała u zwierząt. Światowa produkcja drobiu wzrosła o wiele milionów ton, a hodowcy uzyskiwali większe przychody. Jednak od roku 1986 zaczęto stopniowo zakazywać takiego wykorzystywania antybiotyków w krajach Europy, a w 2006 zakazano tego całkowicie. Obecnie antybiotyki mogą być stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach oraz pod nadzorem weterynarza. Nie można zrezygnować z nich całkowicie. Wszakże zwierzęta nadal chorują na choroby bakteryjne, które antybiotyki pomagają zwalczać.

Mimo licznych zakazów i kontroli, dane statystyczne wyraźnie pokazują, że antybiotyki są nadużywane. Europejska Agencja Leków podaje, że antybiotyki są stosowane dwukrotnie częściej u zwierząt niż u ludzi, co budzi pewne obawy.

Wpływ antybiotyków na zdrowie człowieka

Antybiotyki podawane zwierzętom często pojawiają się w mięsie. Obróbka cieplna pozwala na częściowe wyeliminowanie ich z jedzenia, jednak nawet ona nie gwarantuje całkowitego usunięcia zanieczyszczenia. Jak nietrudno się domyślić, obecność substancji chemicznych prawdopodobnie nie pozostaje bez wpływu na zdrowie publiczne. Wśród negatywnych skutków, jakie zaobserwowano, znaleźć można m.in. nadwrażliwość, reakcje alergiczne, ryzyko działania kancerogennego oraz zwiększanie antybiotykooporności.

Antybiotykooporność

Rozpowszechniająca się oporność na antybiotyki jest dużym niebezpieczeństwem związanym z wszechstronnym ich stosowaniem. Powstaje ona na skutek nabycia przez dany szczep bakterii genu oporności na dany lek. Rozwijać się może po spożyciu niewielkiej nawet ilości mięsa zawierającego antybiotyk. Konsekwencją są zwiększone możliwości przeżyciowe danego drobnoustroju. Według Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju 700 000 ludzi na całym świecie może umrzeć z powodu szerzącej się lekooporności.

Niebezpieczeństwo dla człowieka

Z biegiem czasu oporność na kolejne antybiotyki stale się zwiększa. W pewnym momencie może dość do sytuacji, w której lek nie ochroni człowieka przed bakteriami. Infekcje bakteryjne znów będą mogły dziesiątkować populacje ludzkie tak, jak działo się to w okresie sprzed odkrycia penicyliny.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *